• Grey Facebook Icon

A Plus Solutions 2019

НОВИНИ ОТ A Plus

Абонирайте се за новости от нас, като ни дадете Ваш имейл адрес.

Търсене
  • A Plus Solutions

Когато не достига конструктивна височина-случай 2

С тази новина ще запознаем нашите клиенти с още една характерна за МУЛТИБЕТОН система, наречена „МБ повдигнат под-MB-U”.


Това е Система за отопление и охлаждане в жилищни сгради, също така подходяща при ремонт и реновация на стари сгради, при които отново нямаме достатъчна конструктивна височина и не трябва да увеличаваме натоварването на съществуващите конструктивни елементи/плочи, греди и колони/.


Случаят е отново в същата ЕФК, за който ви разказахме в предишния новинарски блок. Там , както ви обяснихме вече използвахме Системата S 19 F.


Тук височината , в която трябваше да се вместим беше 60 мм., след като върху плочата , бе необходимо да се положи подравнителна саморазливна замазка .И в този случай , съгласно проекта, разработен с помоща на МУЛТИПЛАНЕР, височината на отоплителният слой/ тръби и клипс шини/ бе 17 мм. Тръбите с ф12 мм.бяха подредени по Система А на МУЛТИБЕТОН, със стъпка 15 см. и разстояние между серпентините 15см. В окрупненото помещение, обхващащо кухня ,трапезария и обща дневна, бяха инсталирани 8 кръга, които тряба да отопляват 70 м2 площ и да осигуряват температура на въздуха от 22◦С .


И при тази Система е предвидено полагането на плочи от XPS, които да преразпределят натоварването от пода.Разстоянието между отделните тръби и серпентини, както и всички фигури/правоъгълници, сегменти, сектори и дъги/, които се получават при реденето на тръбната система се попълват с предварително нарязаните и формовани плочи от XPS, доставени от производителят на Системата МВ-U.За покриващи плоскости проектантите от МУЛТИБЕТОН препоръчват да се използват гипсофазерни , циментборд или други подобни материали от различни производители, предназначени да работят в условията на подово отопление.


За конкретния обект ние предвидихме и изпълнихме сухият под , върху който ще се положи подовата настилка/трислоен паркет/, с два вида АКВАПАНЕЛИ.


Първи слой АКВАПАНЕЛ с височина 6 мм. Слоят ще обезпечи идеално равна и сигурна основа за полагането на втория слой.


Този слой се монтира без лепене, на суха фуга .Неговото предназначение е да поеме всички възможни премествания и неравности , за да обезпечи неподвижност на горния /втори / слой и да се отстранят на 100% всички неравности, които биха довели до компрометирането на втория слой!


Втори слой АКВАПАНЕЛ с височина 22 мм.Върху слойя ще се монтира финишното подово покритие, което в случая ще е с височина 15 мм.Този слой служи като основа за монтажа на финишното покритие . Тези панели притежават много добри якостни качества, както на натиск, така и на огъване.


АКВАПАНЕЛИТЕ от втория слой се монтират с помоща на PU лепило и т.н. бисквитки/дюбели/, които свързват двата съседни шлица на панелите. Изпълнен по този начин сухият под гарантира идеално равна, неподвижна и сигурна повърхност, върху която може да се монтира финишното покритие на пода.


Двата слоя АКВАПАНЕЛИ, с добрите си коефициенти на топлопроводимост /λ=0,79 W/mK/ и много добрите си противопожарни характеристики /А 2 клас на горимост/ са отличен строителен материал. Тези панели ще осигурят минимални топлинни загуби, добър топлопренос и безопасна експлоатация от противопожарна гледна точка.


Върху основата ,изпълнена в два слоя, могат да се полагат всякакъв вид финишни подови покрития.В конкретния случай собственикът на ЕФК бе предвидил , за кухнята и трапезарията настилка от естествен камък с дебелина 15 мм, а за останалата част от окрупненото общо помещение –трислоен паркет със същата височина.


По този начин подовото отопление на МУЛТИБЕТОН /система MB-U/ и готовият под се вместиха в ограничената конструктивна височина от 60 мм.13 преглеждания